נתחיל בבסיס –
מהו שעון? לשם מה אנחנו זקוקים לשעון? מתי המציאו את השעון? אפשר לחפש ביחד בויקיפדיה, לראות סוגים שונים שעונים לאורך השנים. מה ישן? מה חדש?
שעון שמש –
ערכנו ניסוי עם הילדים. החשכנו את הבית וישבנו במעגל מסביב לשעון השמש שבנינו מלוח עם סימוני שעות ועיפרון (להדפסת הקובץ מתוך אתר סוכנות החלל הישראלית ) . השתמשנו בפנס על מנת לדמות את אור השמש, העברנו אותו מילד לילד במעגל ובדקנו איך המיקום של השמש משפיע על השעה.
שעון חול
הפעם בחרנו לשחק חבילה עוברת, כששעון החול מכתיב מתי עוצרים. ניתן ואף רצוי לשתף אחים בני משפחה או חברים אחרים בהכנת החבילה, בבחירת המשימות, העיטוף, המתנה ועוד.
שעון אנלוגי ושעון דיגיטלי
הסברנו בשפה פשוטה את ההבדל בין שעון דיגיטלי לשעון אנלוגי. ניתן להדפיס שתי תמונות על מנת שההשוואה תהיה על בסיס חזותי, ותסייע בשליפה. אנחנו עבדנו עם מצגת.
הכנו 12 כרטיסיות המציינות את הספרות בשעון האנלוגי וסידרנו אותם במעגל על הרצפה. כל ילד קיבל קלף עם שעה (ציור של שעון אנלוגי) והיה צריך להשתמש בידיים וברגליים על מנת לסמן את השעה המופיעה בקלף – לדמות מחוגים.
את מבנה השעון הדיגיטלי בחרנו להמחיש באמצעות העתקת דגם. הכנו כרטיסיות של שעות שונות בשעון דיגיטלי ובעזרת קשיות שתיה שגזרנו, החבר'ה העתיקו את השעה.
(לחובבי הבישול – אפשר להכין פיצה מלוואח או פיצה פיתה ולסמן את השעות בעזרת תוספות)
הפרשי שעות ואזורי זמן
בעזרת google earth בדקנו מה השעה במקומות שונים בעולם, מקומות בהם יש לנו משפחה, חברים, או מקומות שטיילנו בהם ביחד עם הילד.
כמה רעיונות נוספים בענייני שעונים:
- מפורסמים עם קשר לשעונים – אפשר לדבר על סלבדור דאלי ולחפש את השעונים בציוריו, אפשר גם להזכיר את דידי הררי ואת אוסף השעונים שלו (אנחנו נתנו לחבר'ה להתחפש לדידי עם שעון על כל יד, אוזניות וחיוך גדול )
- שעון עצר – בחרו שלוש משימות ובדקו בעזרת שעון עצר כמה זמן לוקח לכם לבצע. בצעו כל משימה שלוש פעמים ובדקו האם השתפרתם או שאולי התעייפתם ?
- דומינו סוגי שעונים (מוצלח מאד כפעילות ראשונה או כפעילות סיכום). אנחנו הכנו דומינו כזה לבד .
אנחנו בטוחים שהפעילויות הללו ימלאו יום שלם וגדוש או אפילו סוף שבוע, ומזכירים לכם ש הזמן עף כשנהנים!
תמונה ראשית: Photo by Jon Tyson on Unsplash